donderdag 22/04

Rondje Rotsoord: Kinderboerderij Nieuw Rotsoord

In navolging op onze audiotour Rondje Rotsoord, doen we nu een rondje langs onze bevriende ondernemers in de buurt. Hoe gaat het nu met ze, en wie zouden zij graag zien in De Helling als we weer open mogen? Oftewel, Rondje Rotsoord: Ondernemers. In editie spreken we Angelique van Kinderboerderij Nieuw Rotsoord. De eerdere edities lees je hier terug.

Hi Angelique, stel jezelf en je onderneming even voor
Ik ben Angelique Jacobs-Roos, al 17 jaar beheerder van kinderboerderij Nieuw Rotsoord, bewoner van de wijk, getrouwd en moeder van 3 kinderen, 19, 21 en 24 jaar. Nieuw Rotsoord is in 2004 ontstaan als bewonersinitiatief. De gemeente wilde de toen gesloten kinderboerderij wegens achterstallig onderhoud platgooien en er op termijn huizen bouwen. Bewoners, samen met de omliggende organisaties zoals de Vogelopvang en de moestuinenvereniging de Briljant, hebben de handen in elkaar geslagen en een voorstel ingediend om de kinderboerderij te behouden tot er gebouwd zou worden. Dat werd een groot succes en nu, 17 jaar later, bestaan we nog steeds en zijn alle bouwplannen van de baan. De kinderboerderij is uitgegroeid tot een groene oase en een ontmoetingsplek voor veel wijkbewoners, voor corona hadden we ongeveer 60.000 bezoekers per jaar. We doen het werk met ongeveer 60 vrijwilligers, bewoners uit de wijk die een bijdrage willen leveren en ongeveer 2/3 van de vrijwilligers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor veel van hen is dit een veilige en rustige plek om weer een arbeidsritme op te bouwen en lekker bezig te zijn in contact met natuur, dieren en andere mensen.

Hoe gaat het nu bij Nieuw Rotsoord?
Om de ontmoeting te stimuleren zijn we in 2012 begonnen met ons theehuis, als aditioneel horeca bij de kinderboerderij. Destijds was er nog helemaal geen horeca in de omliggende wijken, behalve een paar cafetaria's. Samen met de kinderfeestjes in onze activiteitenruimtes en boomgaard is de horeca een belangrijke inkomstenbron. Helaas moeten we deze inkomsten nu missen, dus het is financieel lastig, gelukkig hebben we de afgelopen jaar wel wat reserve opgebouwd. Daarnaast bakt onze keukenbrigade nu taarten op bestelling en hebben we koffie en koeken To Go en generen we zo nog wat inkomsten. Waar we enorm van genieten is dat het lente wordt, wat betekent dat we jonge dieren krijgen. Onze Vlaamse Reus heeft net jongen gekregen en onze geiten moeten half mei lammeren.

Hoe zit jouw perfecte rondje Rotsoord eruit?
Mijn perfecte rondje Rotsoord: dan zie ik dat vooral in de zomer met heerlijk zwoel warm weer, lunchen bij Klein Berlijn, een inspirerende brainstorm bijeenkomst bij DAAR, dan een borrel aan het water bij Camping Ganspoort, of lekker een boek lezen in de boomgaard van Nieuw Rotsoord, dan met mijn man of een vriendin dineren in de Watertoren! Als er dan op een van de plekken ook nog een muziekoptreden is, dat zou voor mij wel helemaal geweldig maken!

Als je voor een dag programmeur was van De Helling, welke act of artiest zou je dan boeken als we weer open mogen?
Ik zou zo graag eens naar zo'n enorm trommel spectakel gaan als Slagerij van Kampen, Circle Percussion of Yamato, de drummers uit Japan. Dat zou ik dan boeken.

Wil je verder nog iets kwijt?
Het lijkt me nog steeds geweldig om in heel het gebied Rotsoord een theaterspektakel te organiseren, dat mensen van plek naar plek lopen en daar steeds een deel van bijvoorbeeld het verhaal van Scrooge of een of andere Larp kunnen bekijken.