woensdag 06/01

Ken je Ella al?

Vanaf dit seizoen stellen we eens in de zo veel tijd vijf vragen aan iemand die nauw betrokken is bij De Helling, met deze week hoofdproducent Ella.

Wie ben je?
Ella, een enorme geluksvogel, want in oktober – midden in de coronacrisis – hoofdproducent geworden bij De Helling. Daarnaast werk ik bij De Coöperatie, een Utrechts platform voor makers in de muziek, en sta ik normaliter als freelance producent en stagemanager op allerlei podia en festivals van Maastricht tot Groningen.

Ik ben vanzelfsprekend een groot muziekliefhebber, heb ook zelf lange tijd muziek gemaakt als zangeres en ben van jongs af aan een echte regelneef. Als kind gaf ik met mijn broers Spice Girls concerten vanuit onze slaapkamer inclusief “lichtshow” (kleurfilters voor een bureaulamp). Als tiener organiseerde ik met klasgenoten ons eerste festival in De Muziekgieterij in Maastricht. Tijdens mijn studie muziekwetenschap in Groningen begon ik met freelancen in de festivalsector. Ik ben superblij en trots dat ik nu, tien jaar later, bij een podium als De Helling mag werken, echt een droom!

Wat doe je (nu)?
Het is natuurlijk heel gek om tijdens deze crisis aan een nieuwe baan te beginnen in de muzieksector. Tijdens mijn eerste week moesten we de deuren weer sluiten en iedereen werkte thuis, best een uitdaging als je net begint en je collega’s nog niet kent. Desondanks had ik meteen mijn handen vol aan de preproductie voor Le Guess Who? in De Helling en in LE:EN, wat drie weken later helaas alsnog werd geannuleerd.

Ik heb uiteindelijk twee shows met publiek kunnen produceren in De Helling in de drie maanden dat ik hier werk en daar ben ik erg dankbaar voor. Door die twee shows ook te stagemanagen, leerde ik de crew kennen en kon ik het podium en de zaal in de praktijk ervaren, heel waardevol natuurlijk als producent. Ieder podium steekt net weer anders in elkaar en dat merk je pas echt door op de vloer te staan tijdens een show.

Ondertussen besteed ik de periodes waarin we dicht zijn aan het leren kennen van De Helling als organisatie, het samen met collega’s ontwikkelen van alternatieve ideeën en het onderzoeken en uitbreiden van de mogelijkheden van ons planningsprogramma. Idealiter hebben we straks alle informatie over programmering, marketing, ticketing, productie en techniek op één plek. Ik heb nu de tijd om het productieproces van A tot Z te optimaliseren, zodat we goed voorbereid zijn tegen de tijd dat we weer volledig open mogen.

Welk concert of dansnacht van De Helling mis je het meest?
Als nieuweling heb ik nog weinig Helling-herinneringen. Wellicht is dat in deze periode een voordeel. Als je niet weet wat je mist, word je er ook niet door lamgeslagen. Dat neemt niet weg dat ik de reuring van mijn oude sociale leven, waarin ik meerdere dagen per week in een podium te vinden was, enorm mis. Ik kijk er heel erg naar uit om nieuwe herinneringen te gaan maken op deze plek en alle mensen die De Helling De Helling maken te leren kennen. En om te dansen. Ik ga hier zo hard dansen zodra het weer kan!

Wat wil je straks als eerste in De Helling zien als we weer los mogen gaan?
Eerlijk gezegd maakt dat me niet eens zo veel uit. Mijn muzieksmaak is breed en ik laat me altijd graag verrassen door artiesten die ik nog niet ken. Als ik de muziek maar op vol volume kan horen, de bas kan voelen trillen, de lampen door de lucht kan zien dansen en ik weer vanaf de zijkant van het podium extatische gezichten zie van genietende bezoekers, blije artiesten en tevreden crew. Al sinds het voorjaar biedt die gedachte me troost; de eerste show die we straks echt weer met een volle zaal mogen doen, wordt de meest epische show ooit. Die ontlading van pure vreugde en vervoering, daar kan ik me enorm op verheugen.

Heb je nog tips om de winter door te komen?
Tijdens de vorige lockdown ben ik er veel op uit gegaan op mijn racefiets, longboard, skates en hardloop- of wandelschoenen. Buiten sporten houdt me mentaal op de been. Met dit natte weer vallen alle sporten met wielen af en helaas zijn nu ook de bootcamps van de sportclub waarmee ik train weer gestaakt. Hardlopen, wandelen of gewoon even een rondje lopen met een podcast op kan gelukkig altijd en overal. Schoenen aan en gaan! Ik heb niet altijd even veel zin, maar zit daarna wel altijd beter in mijn vel, letterlijk en figuurlijk.

Verder probeer ik Netflix wat vaker af te wisselen met een boek. Ik heb onlangs twee romans gekregen (‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld en ‘Ik ben er niet’ van Lize Spit) waaraan ik begin zodra ik de hele Harry Potter-serie weer opnieuw uitgelezen heb. Deze kerstvakantie heb ik hele dagen op de bank bij mijn ouders in Zuid-Limburg zitten lezen alsof ik weer 12 ben en nam alleen pauze om met onze hond Luca te wandelen. Heerlijk.

Dat is ook meteen tip drie; lange (bos)wandelingen, idealiter met een hond. Ik kan in mijn appartementje van 30 vierkante meter helaas geen hond houden, dus ik heb tijdens de eerste lockdown in maart een oppashond gezocht (hondenoppas.nl / hondjeuitlaten.nl). Sindsdien loop ik wekelijks met Friese Stabij pup ‘Joris’ die een paar straten verderop woont. Ze is altijd mega enthousiast als ik haar kom ophalen, dus het is een win-win-win situatie; zij blij, ik blij, baasjes blij.

Tot slot heb ik me voorgenomen om dit jaar weer meer te gaan zingen en muziek te maken. Ik weet alleen nog niet precies hoe en wat dan. Mocht iemand die dit leest zich geroepen voelen om iets te maken, weet je me te vinden ;) .