• Datum: wo 15/09/2021
  • Open: 19:30 uur
  • Aanvang: 20:15 uur
  • VVK: € 14,50

Prijzen inclusief servicekosten.

woensdag 15/09

Iconic Albums: Behind The Music

met Mental Floss For The Globe

Tijdens de reeks Iconic Albums staan beroemde albums van Nederlandse artiesten centraal, door middel van interviews met de artiesten en anderen die het ontstaan van deze albums uit eerste hand hebben meegemaakt.

Op 15 september staat een van de allerbelangrijkste albums uit de Nederlandse – en Utrechtse – popgeschiedenis centraal: Mental Floss For The Globe (1989) van Urban Dance Squad. Arjen de Vreede (DJ DNA) wordt live op het podium geïnterviewd en andere hoofdrolspelers vertellen hun verhaal vanaf groot scherm. Ook zijn er unieke beelden uit die tijd te zien.

Tijdens de eerste jamsessie in december 1986 weten Rudeboy, Sil, DJ DNA, Magic Stick en Tres Manos het: we horen iets dat we nog nooit hebben gehoord. De Urban Dance Squad is geboren. Ontstaan uit de Vrije Vloer in Utrecht is de muzikale mix van het vijftal hun tijd ver vooruit. Gitaren, raps, een dj en een funky ritmesectie. Zoveel meer dan de som der delen.
“We hadden een goede muzikale chemie met zijn vijven en tot in Amerika was men enthousiast over ons geluid”, aldus DJ DNA. Het debuut Mental Floss For The Globe uit 1989 slaat wereldwijd in als een bom en tijdens de Amerikaanse tour willen bands als Red Hot Chili Peppers en Metallica op de gastenlijst. Single Deeper Shade Of Soul haalt in maart 1991 nummer 21 in de Billboard Hot 100. En de legende wil dat Rage Against The Machine wordt opgericht nadat Tom Morello de Squad uit Utrecht ziet spelen.

Naast DJ DNA laat ook bassist Sil Matadin zijn licht schijnen op de tijd rondom Mental Floss For The Globe via een vooraf opgenomen video interview. “Ik was in de Vrije Vloer mede-verantwoordelijk voor de Urban Funk avonden en stond zo aan de basis van de Urban Dance Squad”, legt de in Zwitserland woonachtige bassist uit. “Het was een jongensdroom die uitkwam.”

Producer Jean-Marie Aerts produceerde Mental Floss For The Globe en zal ook zijn verhaal op camera vertellen. Daarnaast delen getuigen van het eerste uur Jeroen ‘Buffel’ Meijerink (Vrije Vloer vrijwilliger en UDS-lichtman) en Theo van Eenbergen (geluidsman) hun ervaringen ook op groot scherm. De avond wordt afgesloten met een live act die de muzikale erfenis van UDS eer zal aandoen. Kom dus langs en dompel je een avond lang onder in het unieke verhaal van vijf Nederlandse jongens die met hun muziek hun tijd ver vooruit waren.

Behind the Music is de interactieve talkshow van video interview platform FaceCulture onder leiding van Martin Kuiper. Tijdens een twee uur durende ‘live documentaire’ leer je als bezoeker je favoriete artiest echt kennen. In eerdere edities werden gasten als Typhoon, Torre Florim, Kovacs en Ernst Jansz geïnterviewd op basis van fragmenten uit speciaal opgenomen interviews met intimi die vertellen over de artiest. De Helling en Behind the Music hebben gezamenlijk de serie Iconic Albums ontwikkeld, waarin geen persoon, maar een invloedrijk album centraal staat.

Dit is het verplaatste evenement van 9 april 2020. Reeds gekochte kaarten blijven geldig. Kaartkopers hebben een e-mail ontvangen met meer informatie.

Ook leuk:

Naar de volledige agenda